Ponuda grada

Grad u srcima vladara Evrope i srce same Evrope, Bihać, drevni je otok-tvrđava, naseljen od najstarijeg doba i mjesto na kom se stvarala, rasla, nestajala i iznova rađala evropska civilizacija. Grad je to okružen jedinstvenim prirodnim ljepotama, termalnim izvorima i rijekom čije ime, Una, dovoljno govori o njenoj posebnosti. Bihaćka dolina, privlačila je Japode, Rimljane i brojne druge osvajače, da u njenoj raskoši ostavljaju svoj trag. Tako se oblikovao jedan grad, Bihać, na otoku sv. Ladislava, a s njim i zapadna kultura čiji je neizostavan dio.

Kao centar političke i vojne moći srednjeg i ranog novog vijeka, bihaćki dvorac i okolina, bili su sjedište nekih od najpoznatijih evropskih kraljeva. Nadaleko čuvene zidine grada, kroz vijekove pružaše utočište kraljevskim porodicama, što ga je dovelo u poziciju da bude proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Za Bihać, neumorno boriše se kralj, car i sultan, kako zbog njegovog strateškog položaja, tako i zbog ljepote unskih slapova što svojom čarolijom zarobiše dušu Istoka i Zapada, da njime ovladaju i zauvijek nad ovim gradom istaknu svoj barjak.

Kralj Lajoš I Anžujski i Sigismund Luksemburški, u nekoliko navrata boraviše u Bihaću, u njemu izdavaše povelje i tako iz grada na Uni, vladaše Evropom. Grad je to u kom se, od samog početka, razvijala i evropska diplomacija, kada ga je posjetio Pietro Pasqualigo, poslanik venecijanskog dužda Leonarda Loredana. U Bihaću rođen je i princ Kristofor Korvin, unuk osvajača Beča, kralja Matije Korvina. Po dolasku Habsburgovaca na ove prostore, car Ferdinand I nazvao je Bihać slavnim gradom i zaista, bitke budu i prođu, a Bihać ostaje vječno slavan kao stara evropska metropola.

Sokolačka tvrđava, nadomak grada, reprezentativan je primjer slavne prošlosti Pounja, čije zidine i kula svojim impozantnim položajem iznad Bihaća, oduzimaju dah. U samom gradu, nezaobilazni su ostaci gradskih fortifikacija koje čine dvostruki bedemi i kula, potom džamija Fethija u svom jedinstvenom, gotičkom stilu, kao i zvonik crkve sv. Antuna, kameno turbe, Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a i dr.

Zahvaljujući prirodnim fenomenima kojima obiluje, grad ima dugu tradiciju sportskog zrakoplovstva, kao i raftinga na rijeci Uni. Okružen visokim planinama, aerodrom u Golubiću pruža mogućnost rekordnih visinskih letova, zahvaljujući izuzetno jakim zavjetrenim valovima koji dolaze sa planine Plješevice. U blizini grada, nalazi se i nekadašnji vojni aerodrom Željava, jedan od najvećih podzemnih objekata tog tipa u Evropi. Rijeka Una, svojom jedinstvenom ljepotom, nudi sve što je čovjeku potrebno za istinski odmor, uz bogatu domaću trpezu. Za one željne adrenalina, brojni brzaci i vodopadi naše rijeke, pružaju jedinstveno iskustvo raftinga na Uni, a neizostavan je i sportski ribolov kao dio bogate ponude našeg grada. Na kraju, vrijedi izdvojiti Štrbački buk kao jedan najljepših vodopada koje možete vidjeti u ovom dijelu svijeta.

Uspomenu na slavnu prošlost našeg grada, pored pomenutih lokacija, danas čuvaju još svjetski arhivi, muzeji i biblioteke, dok svoju budućnost gradimo ljubaznošću prema svojim gostima i svakom ko na ovom jedinstvenom mjestu, želi da otkrije grad u kom se, kroz rat i mir, određivala sudbina država i naroda.